Haber

Türkiye’nin ilk nekropol müzesi açıldı

Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin son durağı olan Antalya’da, festival kapsamında Doğu Garajı’nda bulunan Antalya Nekropol Müzesi’nin açılışına katıldı.

Müzeyi ilk kez ziyaret eden Ersoy, yaptığı açıklamada dünyanın birçok yerinde nekropol müzelerinin bulunduğunu söyledi.

İspanya, Roma, Vatikan ve Bulgaristan’daki nekropol müzelerini örnek gösteren Ersoy, “Bugün Antalya’da Nekropol Müzesi’ni açtık. Türkiye’nin ilk nekropol müzesi. Mezarların tarihi M.Ö. 3. ve 4. yüzyıla kadar uzanıyor. ve MS 5. yüzyıl.” “Mezarlar 2008 yılında burada başlayan inşaat kazılarında ortaya çıktı.” söz konusu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2008 yılında kurtarma kazılarına başlandığını anlatan Ersoy, şöyle konuştu:

“Kurtarma kazılarında 866 mezar bulundu. Dönemin Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından buraya nekropol müzesi yapılmasına karar verildi. Muhittin Böcek zamanında da bu çalışmalar devam etti. Çalışmalar geçen yıl tamamlanarak MEB’e devredildi. Kültür ve Turizm Temmuz ayında binanın tefrişini de hızlı bir şekilde gerçekleştirdik, “İhalelerini tamamlayarak Kültür Yolu Şenliği’ne hazırladık.”

Müzede sergi salonlarının bulunduğunu belirten Ersoy, festival boyunca sanatçıların eserlerinin sergileneceğini kaydetti.

Müzenin Antalya’nın kültürel zenginliğine katkı sağlayacağını belirten Ersoy, “Antalya Nekropol Müzesi’nde sadece bu bölgeye ait kalıntılar değil, Antalya Müzesi’nden getirilen 400’ün üzerinde eser de burada sergileniyor.” söz konusu.

Bakan Ersoy, Antalya’da müzecilik çalışmalarının Süleyman Fikri Erten ile başladığını ve zamanla kurumsallaştığını kaydetti.

Festival kapsamında Cumhuriyet Meydanı ve Kaleiçi’ndeki etkinliklere de katılan Ersoy, vatandaşlar ve turistlerle sohbet etti. Bakan Ersoy, Kapalı Yol olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi’nde esnafı ziyaret ettikten sonra, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na ait Antalya Kültür Sanat’taki stantlarda incelemelerde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu