Teknoloji

CERN, birçok kez daha büyük Büyük Hadron Çarpıştırıcısı inşa etmek için para istiyor

27 km uzunluğundaki tünel size çok büyük görünebilir ama hadronları çarpışmak isteyen bilim adamlarına artık küçük geliyor. Hadronları daha yüksek hızlarda çarpışmak isteyen CERN’deki bilim insanları, üç kat daha büyük bir tünel inşa etmek istiyor. Bunun için 20 milyar Euro’ya ihtiyaçları var.

Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC)Adlandırılacak yeni çarpıştırıcı 90 km uzunluğunda olacak ve haritadan bakıldığında Fransa ve İsviçre’nin önemli bir bölümünü yeraltında kaplayacak gibi görünecek.

Yeni tünel, selefi Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) Protonları, elde edilen 14 TeV’ye kıyasla 100 teraelektronvolt (TeV) enerjiyle çarpıştıracak. Bu da çarpışmaların yaklaşık 7 kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor. Kuruluşun 23 üye ülkesinin temsilcilerinden oluşan CERN konseyine sunulan bir raporda yetkililer, FCC önerisini detaylandırdı ve önümüzdeki beş yıl içinde hızlandırıcı üzerinde çalışmaya başlamak için onay istedi.

Bu iddialı projeyi destekleyen bilim insanları, FCC’nin 2040 yılına kadar hazır olmasını planlıyor çünkü LHC’nin ömrünün bu tarihte sona ereceği düşünülüyor. Bu nedenle inşaatın bir an önce başlaması rica olunur.

CERN Genel Müdürü Fabiola GianottiPazartesi günkü bir brifingde, “FCC yalnızca temel fiziği ve doğa yasalarını daha iyi anlamak için harika bir araç olmakla kalmayacak, aynı zamanda inovasyonun da itici gücü olacak” dedi.

Diyelim ki parayı verdik, peki ne alacağız?

Ancak herkes Gianotti’nin vizyonuna katılmıyor. Bazı uzmanlar, 20 milyar avroluk (21,5 milyar dolar) fiyat etiketinin çok yüksek olduğunu ve getirisinin buna değmediğini düşünüyor. Bu fonların hastalık ya da iklim değişikliği araştırmalarına daha makul şekilde harcanabileceği ileri sürülüyor. Kimyager, İngiliz hükümetinin eski baş bilimsel danışmanı Sör David KralBu projeyi büyük bir israf ve umursamazlık olarak nitelendiriyor.

BBC’ye konuşan King şunları söyledi: “Dünya iklim acil durumunun tehditleriyle karşı karşıyayken, bu araştırma fonlarını yönetilebilir bir gelecek yaratma çabalarına yönlendirmek daha akıllıca olmaz mı?” diye sordu.

Diğerleri ise FCC’yi kurmanın riskli olduğunu düşünüyor çünkü yeni bir çığır açacağının garantisi yok. LHC en yaygın olarak parçacık olarak kullanılır; 1964’te bir küme fizikçisi tarafından önerilen temel bir parçacıktır. Higgs bozonunun varlığını öngören teorilerin doğrulanması bilinen. Bilim insanları, 2012 yılında Higgs bozonunun onaylanmasının ardından daha fazla deney yaptı ancak o zamandan bu yana bu bulguyla kıyaslanabilecek yararlı sonuçlar elde edemedi. Bu nedenle bazı politikacılar CERN’e daha fazla kaynak akıtmaya değer mi diye sorgulamaya başladılar.

Gianotti, yeni fizik keşiflerinin ancak atom altı parçacıkların daha yüksek hızlarda bir araya getirilmesiyle ortaya çıkabileceğine, bunun da daha büyük ve daha güçlü bir hızlandırıcı gerektirdiğine inanıyor. Gelecekteki deneylerden elde edilen bilgiler, Higgs bozonunun özelliklerinin haritalandırılmasına ve elektron, müon ve kuark gibi parçacıkların Büyük Patlama’dan kısa bir süre sonra nasıl kütle kazandığının incelenmesine yardımcı olabilir.

Karanlık madde hakkında daha fazla şey öğrenmek umut edilen başka bir sonuçtur. 20 milyar Euro’luk projeyi destekleyen fizikçilere göre FCC, karanlık maddenin WIMP (zayıf etkileşimli büyük parçacıklar) olarak bilinen bir parçacık sınıfından gelip gelmediği sorusunu yanıtlayabilir. Ancak önce CERN yöneticilerinin Avrupa’yı 20 milyar dolar ödemeye ikna etmesi gerekecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu