Ekonomi

Bakanlar Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinasyonunun açılışını yaptı

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 45 milyon liralık yatırım projesi olan Et ve Süt İşletmesi Trabzon Et Kombinasyonu’nun açılışı yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Adayı Adil Karaismailoğlu, Tarım ve Orman Bakanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Vahit Kirişci, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, daire başkanları ve davetliler katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Bakan Karaismailoğlu, tesisin bölgede hayvancılık ve tarımın gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. Karaismailoğlu, “Bölgemizde çok önemli gelişmeler var. 14 Mayıs seçimleri için sahadayız. Buraların gelişmesi için ne gerekiyorsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Sorumluluklarımız daha da arttısöz konusu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bölgede değerli çalışmalar yaptıklarını, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Trabzon’daki yatırım tutarının 75 milyar TL olduğunu vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, Trabzon’da devam eden 24 otoyol projesi olduğuna işaret etti. Karaismailoğlu, “Bunun bugünkü mali maliyeti 28 milyar TL. Dün Hukuk Bulvarı’nın değerli bir bölümünü hizmete açtık. Şehrimizin biraz daha nefes almasını sağlayacak. Önümüzdeki aylarda Hukuk Bulvarı’nın Sahil Yolu’na bağlanmasıyla birlikte alternatif bir güzergâh ile şehrimiz daha da rahat edecek. 1 Mayıs’ta Güney Çevre Yolu’nun temelini atacağız. Akçaabat’a gelmeden Mersin’den başlayıp, Trabzon’u güneyden çevreleyen, Arsin’den Sahil Yolu’na kadar uzanan temalı, 43 kilometre uzunluğunda dev bir proje. 1 etabı olan 16 kilometrelik bölümün çalışmalarına pazartesi günü başlayacağız. Amacımız bunu bir an önce bitirmek ve diğer etaplara geçmek” dedi.dedi.

“TÜRKİYE SON 20 YILDA TAMAMEN DEVLET OLDU”

Salgın sonrası Trabzon turizminde patlama yaşandığına işaret eden Karaismailoğlu, turizmin gelişmesi için planlı politikalar geliştirdiklerine dikkat çekti. Ayrıca Bakan Karaismailoğlu, turizmin önceliği olan ulaşım ihtiyacını karşılayan Trabzon Havalimanı’nın standartlarını yükseltmek için dünyanın en eşsiz ve özel havalimanını inşa edeceklerini vurguladı. ”Türkiye gelişiyor ve büyüyor. Şimdi Türkiye, yıllar sonra önüne çıkacak sorunları tespit ederek yatırım yapıyor. Birkaç gündür kayıtları duyuruyorum. Bayramın ikinci gününde Osmangazi Köprüsü’nden rekor olarak 82 bin 352 araç geçti dedim. Bayramın üçüncü gününde Osmangazi Köprüsü’nden 102 bin 700 araç geçti. Devlet aklıyla üretilen çığır açıcı mega projeler, uzun yıllardır uzun vadeli planlama ve fizibilite çalışmaları. Ya bu projelerin var olmadığını düşündüyseniz? Türkiye sıkışıp kalır, kilitlenirdi. Osmangazi Köprüsü yapılmadan önce Eskihisar-Topçular ortasından geçen günlük araç sayısı sadece 5 bindi. Ortadaki fark tamı tamına 20 kat. Bu ulaşım yolu yapılmasaydı bu trafiğin yüzde 95’i gerçekleşmeyecekti. Devlet olmak budur. Türkiye son 20 yıldır devlet olmanın gereğini yerine getiriyor.dedi.

İstanbul Havalimanı’nın tatilin üçüncü gününde bin 550 uçuşa ve 245 bin yolcuya ev sahipliği yaptığının altını çizen Karaismailoğlu, Türkiye’nin kısa sürede doğru zamanda doğru işler yaptığını kaydetti.

Karaismailoğlu, istikrar sürecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde kesintisiz devam etmesi gerektiğini vurguladı. “Amacımız güçlü, büyük Türkiye ve muasır medeniyetlerin üzerine çıkmaksa Akçaabat ve Trabzon halkı 14 Mayıs’ta bunun gereğini verecektir.”ifadelerini kullandı.

BAKAN KIRİŞCİ: “BU ÜLKENİN ÜRETMEDİĞİNİ SÖYLEYENLER ÜRETİCİLERİ KÜÇÜKLEMEKTEN, HAKSIZLIKLARA SON VERMELİDİR”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yaptığı konuşmada, son dönemde büyükbaş hayvan sayısını yüzde 72 artışla 17 milyona, küçükbaş hayvan sayısını da yüzde 76 artışla 56,3 milyona getirdiklerini söyledi. 20 yıl. Kirişçi, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde hükümetimiz bugüne kadar Türkiye genelinde tarımla ilgili tüm faaliyetlere 817 milyar lira kaynak ayırdı. 2023 için 55,5 milyar lira. Trabzon’da 20 yılda 17,7 milyar liralık tarımsal güçlendirme ve yatırım yapıldı. Elbette Trabzon’umuz daha fazlasını hak ediyor. 2002’de bitkisel üretim 98 milyon ton iken bugün 128,6 milyon ton ile tüm zamanların en yüksek üretimine ulaştık. Yani üretimde yüzde 30’un üzerinde artış sağladık. Hayvansal üretimde ise son 20 yılda büyükbaş hayvan sayısını yüzde 72 artışla 17 milyona, küçükbaş hayvan sayısını ise yüzde 76 artışla 56,3 milyona çıkardık. Arı kovanı, yetiştiricilik ve yetiştiricilik bu alanda üretimimizi birebir yeni bir biçimde artırmaya devam ettik. Bu ülke üretmiyor diyenler duysun ve bu ülkenin üreticilerine hakaret ve haksızlık yapmaktan vazgeçsin. Hala bir kağıt araba olduğunu söyleyecek kadar ileri giden Togg arabasını görüyorlar. Lüks araçlarıyla kullandıkları otoyolları, bindikleri hızlı trenleri, havayollarını halkın gözdesi haline getiren devletimizin Türk Hava Yolları ile uçtuğunu inkar edenlerin onlara söyleyecek sözü yoktur. Son manşet Karadeniz gazıydı. Gazın varlığı gerçek olsa sevinirler ama artık bu ülkeyle bağını koparmış, Rus gazı denebilecek noktaya gelmiş bir ana-çocuk karşıtlığı var. Tanrı onları korusun”söz konusu.

“BÖLGENİN HAYVANCILIKTA DAHA FAZLA ÜRETİM YAPIP ÇAY VE FINDIK İLE DOYUNMAMASINI İSTİYORUZ”

Bakan Kirişci, bölgede hayvancılığın Trabzon Et ve Süt İşletmesi ile canlanacağını vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu tesisi şu anda ülkemize yaptıracak olsak bugünkü yeni maliyeti 240 milyon dolar olur. Burada kardeşlerimiz çalışacak, etin bir kısmı buraya alınacak, ardından faaliyetleri yürütülecek. Burada 2 bin 600 ton kıyma, 450 ton kuşbaşı, 200 tondan fazla kavurma, antrikot ve diğer işler üretilecek ve başta Trabzonlu hemşehrilerim olmak üzere bölge illerine sevk edilmesini temenni ediyorum. Burada. Bunlar birdenbire olmadı. Bu noktaya birdenbire ulaşılmadı. Bugün hayvansal üretim için verdiğimiz toplam katkı 9.7 milyar lira. 20 yılda verdiğimiz takviye 187 milyar lira. Bu takviyeler sayesinde buraya geldi. Et ve süt işletmemiz burada bir düzenleme misyonu görecek. Üreticilerimizi burada üretmeye teşvik edecek. Allah’ın izniyle bu sözleşmeli yetiştirme ve sözleşmeli süt hayvancılığı sayesinde üreticilerimiz yarın bugünden daha düzenli ve öngörülebilir gelirlere sahip olacaklar. Bu ülkenin her türlü ihtiyacı yerli ve milli olarak üretilmeye devam edecektir. Daha fazlası sağlanacaktır. Bu tesis sayesinde başta Akçaabat köftemiz olmak üzere inanç ve ilaç eserlerinin bu bölgede dağıtımı yapılabilecektir. Bu tesis, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde değil, tüm Karadeniz’de bulunan ilk ve tek tesistir. Bunu bilmekten de faydalanıyorum. Bu bölgede toplamda 550 bin civarında büyükbaş ve 845 bin civarında küçükbaş hayvan bulunuyor. 2002 yılında kendilerine verilen toplam takviye tedbiri 1 milyon 275 bin liraydı. Ama bugün 120 milyon 750 bin liraya ulaştı. İnşallah bu tesis ile daha çok hayvancılık bu bölgede canlanacak. Meralarıyla ünlü bu coğrafya hayvancılıkta da varlığını yeniden gösterecek. Bu bölgenin çay ve fındıkla yetinmemesini, özellikle hayvancılık alanında daha fazla üretmesini istiyoruz.”sözlerini kullandı.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu ve Akçaabat Belediye Başkanı Ekim, Bakanlar Kirişci ve Karaismailoğlu’na ikramda bulundu. Kurdele bölümünün ardından Bakanlar, Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinasında incelemelerde bulundu.

haber-guce.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu