Haber

ABD’de nitrojen gazıyla idam edilen mahkum insan hakları tartışmalarını alevlendirdi

Cinayet suçundan idam cezasına çarptırılan Kenneth Eugene Smith isimli mahkum, ABD’nin Alabama eyaletinde nitrojen gazıyla zehirlenerek idam edildi. Smith, cezası bu şekilde infaz edilen ilk idam mahkumu olarak kaydedilirken, bu uygulama insan hakları tartışmalarını da beraberinde getirdi.

AZOT GAZIYLA İDAM EDİLDİ

İdam cezasının uygulandığı ülkelerden biri olan ABD’de bir ilk yaşandı. Alabama eyaletinde cinayet suçundan idam cezasına çarptırılan Eugene Smith isimli mahkum nitrojen gazıyla zehirlenerek idam edildi. Alabama cezaevi sözcüsü Kelly Betts, özel maske takılarak nitrojen gazı solutulan Smith’in yerel saatle 20.25’te hayatını kaybettiğini duyurdu.

DÜNYADA BİR İLK

“Azot hipoksisi” olarak bilinen yeni infaz uygulaması, ABD’de olduğu gibi dünyada da bir ilk olarak kayıtlara geçti. 1989 yılında bir din adamının karısı Elizabeth Sennett’i tetikçi olarak öldürmek suçundan suçlu bulunan 58 yaşındaki Smith’e verilen idam cezası, 2022 yılında zehirli iğneyle infaz edilmeye çalışılmıştı. damar yolu bulunamadı.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİ REDDEDİLDİ

İdam cezasının infazında nitrojen gazının kullanılacak olması toplumun farklı kesimlerinin tepkisini çekti. İnsan hakları savunucuları daha önce denenmemiş bu prosedüre karşı çıktı. Smith’in avukatının yürütmenin durdurulması talebi de Federal Mahkeme tarafından reddedildi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ise daha önce kullanılmamış bir infaz yönteminin işkence veya insanlık dışı uygulama anlamına gelebileceğini belirterek, nitrojen gazıyla infazların ertelenmesi çağrısında bulundu.

haber-alapli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu