Ekonomi

Türk Hava Yolları Lufthansa’yı geçti

Türk Hava Yolları’nın (THY) piyasa değeri toplamda 191,3 milyar TL’ye (cari kurlarla 9,78 milyar euro) ulaşarak Alman hava yolu şirketi Lufthansa’nın piyasa değerini geçti.

Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi THY’nin piyasa fiyatı, Almanya’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Lufthansa’nın piyasa değerini geçti.

Borsa İstanbul’da işlem gören THY’nin piyasa değeri dün yüzde 8 artışla 138,60 lira olan hisse senedi fiyatıyla 191,3 milyar liraya ulaştı. 31 Aralık 2021’de 20,02 TL olan şirketin hisse fiyatı yüzde 592,3 artarak yılbaşından bu yana rekor kırdı.

Böylece THY’nin cari döviz kuruyla (19,56 lira) 9,78 milyar avroya ulaşan toplam piyasa değeri, Alman bayraklı havayolu Lufthansa’nın 9,28 milyar avro olan piyasa değerini geçti.

THY’nin hisse fiyatı da dün 141 TL ile tarihi zirve yaptı.

Lufthansa’nın hisse fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 25,7 artarak 6,18 Euro’dan 7,77 Euro’ya yükseldi.

Lufthansa Kümesi, Kovid-19 nedeniyle iflasın eşiğindeydi

THY, Kovid-19 salgınının olumsuz finansal koşullarını kısa sürede atlatıp, küresel ölçekte yaptığı atılımlarla 2022’de kârını çok güçlü bir şekilde artırırken, Lufthansa’nın salgın sonrası toparlanması kolay olmadı.

Yılın üçüncü çeyreğinin prestijiyle 6.1 milyar dolar olan THY’nin toplam gelirleri 2019’da toplam gelirlerini yüzde 52 aşarken, aynı dönemde kargo gelirleri yüzde 110 artarak yaklaşık 880 milyon dolar oldu.

Son mali sonuçlara göre THY’nin üçüncü çeyrek net karı 1,5 milyar dolar oldu.

Kovid-19 salgını, küresel havacılık sektörünün büyük bir krize girmesine neden olurken, Eurowings, Swiss, Brussels ve Austrian Airlines’ın da sahibi olduğu Lufthansa Kümesi, söz konusu salgın nedeniyle iflas noktasına geldi.

Başta Alman hükümeti olmak üzere İsviçre, Avusturya ve Belçika hükümetleri, 2020 yılında 9 milyar euroluk bir kurtarma paketi sağlayarak şirketi iflastan kurtardı. Şirket, bu kurtarma paketinin sadece bir kısmını kullanmak zorunda kaldı.

Salgın döneminde yolcu talebindeki düşüş nedeniyle havayolu şirketlerinin sermaye artırımı yoluyla kaynak bulması zorlaştı. Yolcu talebinin toparlanmasıyla birlikte Lufthansa Kümesi, kamu kurtarma paketinin bir kısmını geri ödemek için Ekim 2020’de 2,14 milyar € topladı.

Öte yandan Lufthansa Kümesi, Kovid-19 salgınında küresel seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının yaz aylarında uçuş talebini artırmasıyla birlikte 2021’in üçüncü çeyreğinde “Kovid-19 krizinde ilk kez” faaliyet kârı açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu