Haber

TTK Başkanı Çetin, “Türkiye Yüzyılında Türkiye Kitap Tanıtımı ve Türkiye Programı”nda konuştu.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Birol Çetin, “Biz tarihsel olarak başkalarının rahat ve huzurlu yaşaması için kendini feda etmiş bir milletiz. Bu misyonumuz halen devam etmektedir.” dedim.

Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen “Türkiye Yüzyılında Türkiye Kitap Tanıtımı ve Türkiye Programı”nın açılışında yaptığı konuşmada Çetin, kurum olarak 92 yıldır Türk tarihini doğru anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Bu kapsamda 2 bin 100’den fazla kitap ve yayınladıkları makalelerle 10 binin üzerinde bilimsel çalışma yaptıklarını belirten Çetin, Türkiye Kitabı’nın büyük bir boşluğu dolduracağını belirtti.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Çetin, “Türk tarihi ile ilgili bölüme kurum olarak biz de katkı sağladık. Ülkemizi tanıtırken Türk ismi başta olmak üzere daima ismimizi silmeye çalışan çevreler var. , diğer taraftan.Bu isim olabildiğince duyulmak istenmiyor.Yıllardır ülkemizle ilgili asılsız tezlere cevap vermeye çalışıyoruz.Bir de doğal siyasi boyutları var.’Türk nedir?’ Aslında bakmak lazım.Biz tarihsel olarak oburları rahat ve huzurlu yaşasın diye kendini feda etmiş bir milletiz.Bu misyon halen devam ediyor.Başkalarının rahatı,yaşaması için kendi rahatımızı bozduk. adalet ve barışla.” ifadeleri kullandı.

Tarihsel olarak buna yüzlerce örnek verilebileceğini belirten Çetin, bu felsefenin Cumhuriyet’in kuruluşunda da var olduğunu kaydetti.

Çetin dedi ki:

“Kurucumuz Atatürk, ‘Mazlum milletler bir gün zalimleri yerle bir edecek, yok edeceklerdir. O zaman zalim ve mazlum kelimeleri dünyadan silinecek ve insanlık kendisine yakışır bir sosyal statüye kavuşacaktır’ demişti. diyor.

Türk Yüzyılı belgesinde bahsedildi ama bir iktisatçı olarak sürdürülebilirlik, kalkınma, verimlilik, irtibat, üretim, dijitalleşme konuları var. Ama bir de temel prestijiyle şu var; barış yüzyılı, bedel, doğruların yüzyılı. Bunlar çok değerli; doğruluk ve şefkat. Türkçe deyince aklımıza bunlar gelmelidir. Merhametin ve şefkatin kaynağı hem Türkiye’dir hem de Türk milletidir. Biz bunu tarihsel olarak ispatlamış bir milletiz. Sorun çıktığında hep Türkiye aranır. Son olayda da görüldüğü gibi hakkımızda haksız suçlamalarda bulunulmasına rağmen herkes bu konuda Türkiye’ye akın etti. Bu nedenle böyle bir idealimiz var. 2000 yıldır bu ideali sürdürdük. Dünyanın huzur ve sükûnete kavuşması, zulmün ortadan kalkması için… Bu bizim temel görevimiz ve bunu anlatmamız gerekiyor.”

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Birimi’nin son yıllarda bu konuda güzel çalışmalar yaptığına değinen Çetin, bu olumsuz algıların ortadan kaldırılması için bir çalışma daha yapılması gerektiğini söyledi.

Çetin, 2023 yılının Aşık Veysel Yılı ilan edilmesi nedeniyle konuşmasını Aşık Veysel’in sözleriyle tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu