Haber

Jitem Davasında Savcı Mehmet Ağar Dahil Tüm Sanıkların Beraatini İstedi

GÜRKAN DEMİRTAŞ

Ankara’daki JİTEM Davasında savcı, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 19 sanığın beraatini istedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının mütalaaya ilişkin yazılı açıklamalarını sunabilmeleri için davayı 26 Mayıs’a erteledi.

1990’lı yıllarda 19 kişinin kaybolması veya infaz edilmesiyle ilgili olarak aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 19 kişi hakkında “Suç işlemek amacıyla kurulmuş silahlı örgüte üye olmak” ve “cinayete iştirak” suçlarından dava açıldı. “Ankara JİTEM Davası”. Kabahatler nedeniyle Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan davada sanıkların tamamı daha önce beraat etmişti.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından yeniden başlayan 19 sanıklı JİTEM Davası, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Davanın bugün görülen duruşmasında savcı vakıf hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, Ayhan Çarkın’ın itiraflarının sağlıklı olmadığını ve bu ifadeleri kanıtlayacak rastgele bir delil bulunmadığını belirterek tüm sanıkların beraatini istedi.

Savcının mütalaasının ardından sanık avukatı Sertaç Ekinci, müvekkilinin sarsıntı bölgesinde olması nedeniyle vakıf hakkındaki mütalaaya karşı yazılı savunma yapmak için mahkemeden süre istedi. Sanık ve sanık avukatlarının ifadelerinin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, süre taleplerini kabul ederek davayı 26 Mayıs’a erteledi.

19 AÇIK, 19 SANIK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1990’lı yıllarda 19 kişinin kaybolması veya infaz edilmesiyle ilgili olarak 20 Aralık 2013’te iddianame hazırlamıştı.

İddianameye göre sanıklar Abdülmecit Baskın, Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lütfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan , Lazem Esmaelılı, Asker Smitko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan’ı öldürmekle suçlandı.

İddianamede Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin İtimat ve Muhsin Korman’ın ‘suç işlemek amacıyla kurulmuş silahlı örgüte üye olmak’ ve ‘cinayete katılmak’ kabahatlerinden cezalandırılmaları istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu