Ekonomi

Gönenliler Fabrika Kapasite Artışına Tepki Gösterdi

Balıkesir’in Gönen ilçesinde faaliyet gösteren Toros Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin fabrika kapasitesinin artırılmasına ilişkin “Kamuoyunu bilgilendirme ve sürece katılım toplantısı” adı altında düzenlenen programda vatandaşlar hep bir ağızdan, “Biz bile yapmıyoruz” dedi. mevcut işi istiyorum.”

Toros Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin Gönen Biyogaz Enerjisi Üretim Tesisi’nin kapasitesinin 50 bin tondan 480 bin tona çıkarılması yönünde attığı adıma Gönen ilçesine bağlı Hasanbey Mahallesi sakinleri birlik olarak en üst düzeyde tepki gösterdi. Proje ilk olarak Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz, Balıkesir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür Yardımcısı Gökhan Öktem, Toros Gönen yetkilileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Hasanbey İlçesi’nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Daha sonra kamuoyu bilgilendirilerek görüşleri alındı. Fabrikanın Gönen Çayı ile birlikte ekim alanlarına verdiği zarardan bahseden vatandaşlar, üretim sonucu ortaya çıkan kötü kokulardan şikayetçi oldu. Halktan tek bir kişi projeyi onaylamadı, hatta mevcut fabrikanın şu anki yerinden taşınması için hep birlikte sesler yükseldi.

Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz da fabrikanın kapasite artırımı talebine karşı çıkarak, “Bugün elbette Türkiye’nin her yerinde fabrikalar var ama bu fabrikanın yerinin yanlış olduğu anlaşıldı. Biz Gönen halkı olarak bu talebimizi dile getirdik. Özellikle yaz aylarında kokudan çok rahatsız oluyorum. Gönen halkı bu konuda endişeli.” çok şikayetçi. Bugün yapılan bu toplantının amacı kapasiteyi artırmaktır. Bu ne anlama gelir? Bu da kokunun 10 kat daha fazla olacağı anlamına geliyor. Gönen 10 kat daha fazla olacak bu kokuya dayanamıyor. Bu kokudan turizmimiz de zarar görüyor. Ayrıca israf nedeniyle tarımımız da zarar görüyor. “Bu nedenle bugünkü mücadele bir başlangıçtır. Gönen Belediye Başkanı olarak sivil toplum kuruluşlarını harekete geçmeye çağırıyorum. Gönen halkı da onların arkasında olacaktır. Bu duyarlılığın devam etmesini istiyorum” dedi.

Balıkesir Çevre, Şehirleşme ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Gökhan Öktem, söz konusu sorunların farkında olduklarını ve kamuoyunu da sürece katacak bir toplantı düzenleme kararı aldıklarını belirterek, “Biz bir uygulama başlattık. Bu firmaya atık su, koku ve hali hazırda bir çok idari yaptırım uygulanıyor.Uygulamaya devam ediyoruz.Normal kurallarda bu ÇED süreci proje tanıtım belgesi ile geçen bir süreçtir,halkın katılımı toplantısı yoktur.Bu süreç, Halkın katılımı toplantısının olduğu, önlem ve bakanlık değerlendirmesi gerektiren bir süreç. Bu konunun hassasiyetinin bilincinde olduğumuz için burada ÇED yapılmasına karar verdik. Bu konuyu görüşmeye karar verdik. “Bakanlıktan istedik.” değerlendirmek, kamuoyuna açıklamak ve kamuoyunun fikrini ifade etmesini sağlamak. Bu yüzden buradayız. Eğer bu konuya hassasiyet göstermeseydik bugün bu toplantı yapılmayacak ve kapasite bir şekilde artırılacaktı” dedi.

Toplantı sonunda Gönen Biyogaz Santrali’nin farklı bir noktaya getirilmesi için halk arasında imza kampanyası başlatılacağı belirtildi. – BALIKESİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu