Ekonomi

Fed altın fiyatlarında yükselişe geçti!

Fed politika faizini sabit bıraktı. Kararın ardından sıkılaşmanın sona ereceği beklentisiyle dolar küresel para birimleri karşısında değer kaybederken, artan risk iştahının da desteğiyle altın fiyatları yükselişe geçti. Gram altın yeniden 1.800 TL’nin üzerine çıktı.

Altın yatırımcıları risk iştahının devam edip etmeyeceğini izleyecek.

2 Kasım 2023 sabahı ons altın 1986 dolardan, gram altın ise 1809 liradan alıcı buluyor.

Spot piyasada güncel altın satış fiyatları:

Çeyrek altın 3038 lira

Yarım altın 6076 lira

Tam altın 12046 lira

Cumhuriyet altını 12103 lira

Reşat altını 12135 lira

Gremse altın 30207 liraya el değiştiriyor.

DOLAR GÜNE YATAY BAŞLADI

2 Kasım 2023 sabahı dolar 28,33 lira bandında işlem görürken, euro 30,11 lira seviyesinde işlem görüyor.

Spot piyasada yeni döviz satış fiyatları:

Dolar 28.3376 lira

Avro 30.1176 lira

Sterlin 34.5660 lira

Ruble 0,3061 lira

İsviçre Frangı 31.4076 liradan el değiştiriyor.

Fed beklentiler dahilinde politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit bıraktı. Fed Lideri Jerome Powell, faiz indiriminin şu anda gündemlerinde olmadığını belirterek, temkinli ilerleyeceklerini vurguladı.

ABD ekonomisinin üçüncü çeyrek büyümesi güçlü tüketici talebi sayesinde beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu durum Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine ilişkin endişeleri artırdı. Fed’den yapılan açıklamada, “Hanehalkı ve işletmelere yönelik sıkı finansal koşullar ve kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alım ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının muhtemel olduğu” belirtildi. Ekonomik faaliyetlerin 3. çeyrekte güçlü büyümeye işaret ettiği belirtildi. Bu nedenle enflasyon riski işaretlerini izlemeye devam edecekleri vurgulandı. .

Fed Lideri Jerome Powell da politika faizine ilişkin verilere göre hareket edeceklerini söyledi. Powell, enflasyonun hedefe yaklaştığını görene kadar faiz oranlarını bu seviyelerde tutmayı düşündüklerini belirtti.

Karar ve açıklamaların ardından doların diğer para birimlerine karşı gücünü ölçen DXY endeksi 106.904’ten 106.227’ye geriledi. Doların diğer para birimleri karşısındaki yükselişi de durdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkılaştırma ve KKM’ye yönelik adımlarını sürdürüyor. Merkez Bankası, döviz korumalı mevduatlara (KKM) uygulanan zorunlu karşılık (RR) oranlarını 5 puan, yabancı para zorunlu karşılık (ZK) oranlarını ise 1 puan artırdı. Böylece bankalara bir kez daha KKM’nin düşürülmesi mesajı verildi. Zorunlu karşılık oranlarını 6 ay vadeli KKM mevduatı için yüzde 25’ten yüzde 30’a, 1 yıl vadeli KKM mevduatı için ise yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkardı.

Yabancı para zorunlu karşılıklar yüzde 1 oranında artırıldı. Kararlarla bankacılık sisteminden 1 trilyon TL’nin çekilmesi bekleniyor.

Bugün Merkez Bankası 2023 yılı nihai enflasyon raporunu açıklayacak. Merkez Bankası’nın enflasyon iddialarına ilişkin yukarı yönlü güncelleme yapması bekleniyor. Açıklamaların ardından TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.

sarayonu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu