Haber

Bakan Özhaseki: “Zambiya Cumhuriyeti ile dostluk temelli ilişkilerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz”

Bakan Özhaseki: “Zambiya Cumhuriyeti ile dostluk temelli ilişkilerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz”

ANKARA – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Zambiya Cumhuriyeti’nin 59. Bağımsızlık Günü resepsiyonuna katıldı. Bakan Özhaseki, “Birçok alanda işbirliğimizi sürdürdüğümüz dost ülke Zambiya’nın Bağımsızlık Günü’nü kutluyorum. Tarihi, sosyal ve kültürel bağlarımızı geliştirerek ülkelerimiz arasındaki dostluk temelli ilişkilerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Bakan Mehmet Özhaseki, Zambiya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 59. yıl dönümü nedeniyle, Zambiya Cumhuriyeti Büyükelçisi William Maipambe Sikazwe ve eşinin ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona katıldı.

Resepsiyonda konuşan Bakan Özhaseki, Zambiya Cumhuriyeti’nin 59. Bağımsızlık Günü’nü tebrik ederek, “Afrika kıtası denilince Türk milletimizde sıcak duygular, sempatik duygular doğuyor ve biz bunu hep böyle görüyoruz. Özellikle son dönemde. 21 yıllık iktidarda olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip “Erdoğan’ın liderliğinde başlattığımız Afrika açılımında adalete ve karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki geliştirmeye büyük önem verdik” dedi.

“Zambiya ile ticaret hacmi iki katına çıktı”

İki ülke Cumhurbaşkanlarının karşılıklı ziyaretleriyle ilişkilerin geliştiğini ve ticaret hacminin arttığını belirten Bakan Özhaseki, “Ticaret hacmi son yılda neredeyse iki katına çıktı. Bunun önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğine inanıyoruz. Önümüzdeki günler özellikle Zambiya gibi Afrika’yla olan dostluğumuzla.” “Bundan sonra sevgiyle baktığımız ülkelerle işlerimiz daha da büyüyecek ve çoğalacaktır. Zambiya ile tarihi, sosyal ve kültürel bağlarımızı geliştirerek ülkelerimiz arasındaki dostluk temelli ilişkilerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

“Hiçbir zaman sömürü ve çıkara dayalı ilişkiler içinde olmadık”

Türkiye’nin Afrika’da bazı batılı ülkeler gibi sömürü ve çıkar ilişkisi içinde olmadığını belirten Bakan Özhaseki, “Biz özellikle Türkler, gittiğimiz her ülkede muhatap olduğumuz herkesle medeni ilişkiler geliştirdik. yüzyıllardır adalet ve eşitliğe dayalı bir ilişki kurduk. “Özellikle Afrika’ya gittiğimizde bazı batı ülkelerinde olduğu gibi hiçbir zaman sömürü ve çıkara dayalı bir ilişki içinde olmadık. Bundan sonra eşit ülkeler olarak, karşılıklı saygı ve adalete dayalı olarak işlerimizi aynı seviyede sürdürme niyetindeyiz” dedi.

Konuşmanın ardından Bakan Mehmet Özhaseki, Zambiya Cumhuriyeti Büyükelçisi William Maipambe Sikazwe ve davetliler Zambiya Cumhuriyeti’nin 59. Bağımsızlık Günü pastasını kesti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu